Keadilan sebagai Kesaksamaan

Keadilan sebagai Kesaksamaan
Brand: IBDE
Product Code: kskjribde
Availability: 2
Price: RM40.00 RM36.00
Ex Tax: RM36.00
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Penulis: John Rawls

Terjemahan daripada Justice as Fairness: A Restatement

Buku ini berasal daripada syarahan-syarahan dalam bidang falsafah politik yang disampaikan oleh John Rawls di Universiti Harvard pada tahun 1980an. Syarahan-syarahan beliau dalam tempoh itu menjadu satu penyataan semula terhadap teori "keadilan sebagai kesaksamaan" beliau, yang disemak semula bersesuaian dengan kajian beliau dan juga bukunya Political Liberalism (1993).

Seperti dinyatakan Rawls dalam kata pengantar, penyataan semula ini mempersembahkan "dalam satu tempat keterangan tentang keadilan sebagai kesaksamaan seperti mana yang saya lihat sekarang ini, berdasarkan semua hasil kerja [saya dahulu]." Beliau memberikan tinjauan luas garis utama pemikirannya dan juga mengkaji beberapa isu-isu yang tidak pernah disentuh dalam tulisannya yang lain.

Semenjak penerbitan buku beliaj, A Theory of Justice (1971), idea-idea beliau masih relevan dan mempunyai kekuatan tersendiri dalam perbahasan tentang liberalisme. Buku ini menunjukkan bahawa satu kejelasan moral dapat dicapai walaupun komitmen kolektif terhadap keadilan itu berada pada tahap tidak pasti.

 
Jumlah halaman
Jumlah halaman 400
ISBN
ISBN 9789671441886

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:© 2014 myBukuOnline.com
Customer Service : ilhan.resources[at]gmail.com