Fiqih Puasa

Fiqih Puasa
Brand: Al-I'tishom
Product Code: fqspdryaq
Availability: 1
Price: RM25.00 RM8.00
Ex Tax: RM8.00
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Penulis : Syaikh Prof Dr Yusuf Al-Qaradhawi

Buku ini kental dengan nuansa taysir, dalam erti berusaha memberi dan menghadirkan kemudahan, sebagaimana menjadi kecenderungan dan komitmen fiqih. Penulisnya, Syaikh Prof Dr Yusuf al-Qaradhawi, mengedepankan At-Taysir (kemudahan) yang sesungguhnya menjadi salah satu karakteristik mendasar dari syariat Islam. Kerananya, bahasa buku ini sederhana, jelas huraiannya, serta mudah difahami dan diamalkan. Dapat dikatakan, hadirnya buku ini semakin memenuhi keperluan umat Islam modern yang mendambakan fiqih yang ringkas, tidak berjela dan membaca situasi dengan bacaan kontemporari.

Yang istimewa daripada buku ini adalah bahawa buku Fiqih Shiyam (Fiqih Puasa) merupakan sebahagian dari projek besar Al-Fiqh Al-Muyassar atau Taysir Al-Fiqh yang merupakan cita-cita luhur Syaikh Prof Dr Yusuf Al-Qaradhawi.

Buku ini pembahasannya cukup menarik kerana tidak banyak ditemui pada karya ulama lain dalam perbahasannya. Betapa tidak, seseorang yang mengalami kelaparan dan kehausan boleh tidak berpuasa untuk mempertahankan hidupnya sebagai bahagian dari hifzhun-nafs (menjaga diri) yang diperintahkan oleh syariat. Juga mengupas tuntas kaedah penetapan awal Ramadhan yang disertai dengan dalil Al-Quran dan Hadits sebagai pilihan bagi pemerintah dan pemangku polisi dalam penetapannya, agar memenuhi piawaian syariat dan persatuan umat. Dan bagaimana umat tetap menjunjung tinggi hak atau pun kewajiban ukhuwwah dalam bingkai syariat Islam.

 
 
 
Cover
Soft cover
Bahasa
Penulis Syaikh Prof Dr Yusuf Al-Qaradhawi
ISBN
ISBN 978-602-754-106-1

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:© 2014 myBukuOnline.com
Customer Service : ilhan.resources[at]gmail.com